zondag 24 maart 2024 om 10:00 uur

Kerkdienst zondagmorgen
Voorganger(s): Ds. M.J. Kooistra uit Woudenberg
Ouderling(en): Mevrouw R. Reuvekamp
Organist: Anje de Kuiper

Lector: Christine den Hollander
Kosters: Caroline Cornet en John Popma
Bedrijfshulpverleners: Caroline Cornet en Margret Hakkers
Oppas kinderen: Gerrie Nagtegaal en Lisa
Koffieverzorging: Ienze, Margret, Herman en Anneke

Liturgisch bloemschikken

Jeremia 4:19-5:1 Kernwoorden: feest, hosanna, intocht, vooruitkijken naar de Goede Week
Hosanna!
roept het volk.
De twaalf
juichen, vrezen
verraden.
Levende aarde.

Online kerkdienst volgen

U kunt de dienst hier live volgen (beeld en geluid). Na afloop van de kerkdienst kunt u de kerkdienst terugkijken. U vindt de mogelijkheid hiervoor onderaan deze pagina.
 

 

Orde van dienst

Vandaag horen we dat Jezus met heel veel andere pelgrims op weg is naar Jeruzalem. Al eeuwenlang gaan pelgrims op weg naar Jeruzalem. Elk jaar met Pesach komen ze uit alle windstreken om het feest van de oogst en de bevrijding te vieren. Als Jezus en zijn leerlingen op weg zijn naar Jeruzalem, sluiten zij zich aan in die lange rij pelgrims. Marcus noemt twee plaatsen; Betfage (betekent 'huis van (onrijpe) vijgen') en Betanië (huis van de armen) beide dorpen liggen op de Olijfberg. In de komende hoofdstukken is er drie-maal een heen en weer gaan van Jezus en zijn leerlingen tussen de Olijfberg (Betfage/Betanië) en Jeruza-lem. De berg en de stad zijn elkaars tegenovergestelden.

In de buurt van Jeruzalem stuurt Jezus twee van zijn leerlingen op weg om een ezel voor hem op te halen. Dat komt misschien wat brutaal over, maar het laat ook iets belangrijks zien over wie Jezus is. In Numeri 16:15 en 1 Samuël 8:16 wordt verteld dat een heerser een ezel kan vorderen voor zichzelf.

Ook de Olijfberg speelt een belangrijke rol in de Messiasverwachting. De berg wordt genoemd in Zacharias 14 als de plek van waaruit de verlossende keer in de geschiedenis zal plaats vinden. Daaruit spreekt de verwachting dat de Messias vanaf de Olijfberg naar Jeruzalem zal gaan, de stad die verlost moet worden, die niet langer de verlatene zal zijn. Zal Jezus die Messias zijn?

Die Messiasverwachting wordt met het Hosanna in ieder geval luidkeels uitgezongen. 'Hosanna' is oor-spronkelijk een roep om hulp, maar wordt hier een vreugdekreet. Een vreugdekreet omdat de mensen-menigte Gods hulp en aanwezigheid nadrukkelijk ervaart. Voor het volk wordt bevestigd dat (in de Messi-as) Gods hulp is gekomen. Psalm 118 heeft op deze zondag ook altijd een belangrijke plaats. De psalm roept op; om binnen te gaan door de poorten van de gerechtigheid en de Heer te loven, want Hij geeft overwinning en voorspoed. Maar ook het vers over 'de steen die de bouwers verworpen hebben en die de hoeksteen, de drager geworden is' (118,22) geeft steeds weer te denken.

Het thema van deze veertigdagentijd, ‘Wat goed dat jij er bent’, sluit op twee manieren aan bij dit verhaal. In de eerste plaats vanuit het perspectief van de mensen in de stad: hoe reageren zij op Jezus’ komst? Vinden ze het goed dat Hij er is? Wat verwachten ze van Hem? En hoe is dat voor ons…?

Is, zeer werelds gezegd, deze KEI onze man?

Die vragen moeten zeker gesteld worden op deze dag, als wij met Hem op weg gaan en Hem met palm-takken en kleden op de grond binnenhalen in óns (eigen) Jeruzalem.

Orgelspel

Stilte

Woord van welkom

Aanvangslied 408: 1, 2 en 5 (Evangelische liedbundel)

Stil gebed

Bemoediging en groet

Zingen psalm 118: 1, 7 en 8

Kyriegebed

Moment met de kinderen door Simone Burgers

Kinderlied = Projectlied, Tekst: Erik Idema. Melodie: Wim ter Burg, Liedboek 539

Kinderen gaan naar de kindernevendienst

Gebed bij de opening van het Woord

Schriftlezing Jesaja 50: 4-7 

Zingen lied 283: 1, 3 en 5

Schriftlezing: Marcus 11: 1-11

Zingen lied 555: 1 en 2

Uitleg en verkondiging

Zingen lied 435: 1 en 3

Collectes

Kinderen komen terug uit de kindernevendienst.

Als de kinderen terugkomen vanuit de KND ruimte, gaan ze in een stoet door de kerk lopen met de stokken in de lucht. Er zal dan een liedje van YouTube worden afgespeeld, namelijk: "Palmpasen" van Elly & Rikkert.

Slotlied lied 438: 1, 2 en 4

Zegen

Amen gezongen: Lied 431b

Kerknieuws

Het is mogelijk om, op een beveiligd deel van de website, de volledige versie van het Kerknieuws te lezen en/of downloaden. U moet hiervoor inloggen op het Digitale loket van de Ontmoetingskerk Sleeuwijk. Lees hier hoe u dit kunt doen.

Weet u al hoe het werkt? Klik dan hier om in te loggen.

Collectedoelen

1ste collecte: THE PASSION

Het paasverhaal voor heel Nederland. De Protestantse Kerk werkt samen met The Passion om het paasverhaal aan miljoenen Nederlanders te vertellen. Een missionaire kans!

Rond deze jaarlijkse uitzending ontwikkelt de Protestantse Kerk extra initiatieven om naar buitengericht kerk te zijn.

2de collecte: GROOT ONDERHOUD

Kubus 40-dagentijd: THE PASSION

Bijdragen overmaken

U kunt via deze website of via onze kerkapp middels een paar klikken uw collectegeld eenvoudig en op veilige manier via iDEAL overmaken voor de aangegeven collectedoelen. Lees HIER hoe u dit kunt doen. Als u al weet hoe het werkt, kunt u ook op de collectezak klikken of de QR-code scannen om direct naar de betaalpagina te gaan. Met de Appostel app is dit het gemakkelijkst.

U kunt uw bijdragen ook via een overschrijving overmaken met vermelding van het doel en de datum: 

  • THE PASSION naar NL38 RABO 0368 7063 62 t.n.v. Diaconie Gereformeerde Kerk te Sleeuwijk-Woudrichem
  • GROOT ONDERHOUD naar NL91 RABO 0368 7091 91 t.n.v. C.v.K. Gereformeerde Kerk Sleeuwijk/Woudrichem.  

Kerkdienst terugkijken

U kunt tot 7 dagen na de uitzending deze kerkdienst nog terugkijken. Daarna is de uitzending uitsluitend toegankelijk voor gemeenteleden van de Ontmoetingskerk Sleeuwijk. Klik hier voor meer informatie.

terug